Voorzitter Johan Hartemink samen met Bennie Jolink, wethouder Arno Spexgoor en KNMV directeur Patrice Assendelft. Foto: John van der Kamp
Voorzitter Johan Hartemink samen met Bennie Jolink, wethouder Arno Spexgoor en KNMV directeur Patrice Assendelft. Foto: John van der Kamp

Koninklijk tintje tijdens jubileumreceptie op 'De Heksenplas'

Algemeen

60-jarig bestaan motorsportvereniging TCD een belangrijke mijlpaal

Door John van der Kamp

HUMMELO - Afgelopen vrijdag werd tijdens de jubileumreceptie in een grote feesttent op de thuisbasis De Heksenplas van motorsportvereniging TCD het startsein gegeven van het jubileumweekend. Meer dan 200 leden en genodigden hadden bij binnenkomst het voltallige TCD bestuur gefeliciteerd met het 60-jarig bestaan en keken verrast op toen burgemeester Mark Boumans van de Gemeente Doetinchem tijdens zijn toespraak TCD voorzitter Johan Hartemink naar voren riep om aan hem even later een Koninklijke Onderscheiding uit te reiken. Hiermee kreeg de feestelijke avond onverwachts een koninklijk tintje. Na de uitreiking liet voorzitter Jan Hartemink weten ongelofelijk trots te zijn.

Even na half acht opende ceremoniemeester Joop Wuestenenk de jubileumreceptie en gaf voorzitter Johan Hartemink als eerste het woord, die terugblikt op 60 jaar TCD. Algemeen directeur Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging Patrice Assendelft roemde hierna de trouwe werkwijze van voorzitter Hartemink en het veelvuldig sturen van kritische mailtjes en kreeg de lachers op zijn hand toen hij bevestigde die graag wil blijven ontvangen. De derde spreker, wethouder van de gemeente Bronckhorst Arno Spekschoor, benadrukte het 60-jarig bestaan als een belangrijke mijlpaal. Hij complimenteerde het bestuur van TCD, dat zij ook de nadruk leggen op het sociaal gebeuren binnen de gemeente Bronckhorst. Tot slot het woord aan burgemeester Boumans van de gemeente Doetinchem, die op zijn eerste officiële werkdag een belangrijke taak had te verrichten. Uit naam van Koning Willem Alexander verraste hij de aanwezigen door het uitreiken van een Koninklijke Onderscheiding aan TCD voorzitter Johan Hartemink. Na het opspelden van het lintje, overhandigde burgemeester Boumans de versierselen die behoren bij de graad Lid in de Orde van Oranje Nassau aan de trotse Johan Hartemink. De 58-jarige Johan Hartemink dankt deze onderscheiding voor de jaren lange trouwe dienst die hij heeft vervuld bij de Landelijke Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging en zijn rol als bestuurslid, voorzitter en organisator van grootse motorsportactiviteiten bij motorsportvereniging TCD.

Hoe de eerste motorsportvereniging in Doetinchem tot stand is gekomen, heeft voorzitter Hartemink van de mensen van het eerste uur moeten vernemen. "Het was begin april 1957 toen een aantal motor enthousiastelingen uit Doetinchem een vereniging hebben opgericht en begonnen destijds met het organiseren van enkele oriëntatie- en tourritjes. Later werden er diverse crossjes georganiseerd, waaronder op het oude voetbalveld van VIOD in Wijnbergen, op de Veentjes en in de Kruisberg, de hoge bult. Dit was een zodanig groot succes, dat bij de gemeente een verzoek is neergelegd voor een eigen circuit. Hieruit is 'Het Kattennest' ontstaan, die was te vinden op de plek waar nu een villawijk staat, iets voorbij zwembad Rozengaarde", vertelt Johan Hartemink. Het verblijf was echter van korte duur, daar de gemeente andere plannen had met dit terrein en noodgedwongen werd een samenwerkingsband met crossclub Langerak aangegaan. "Het baantje in Langerak hebben we even later overgenomen en we zijn gaan verder bouwen, vergunningen aangevraagd, en hier alles kunnen kopen. In 1990 mochten we een deel gebruiken van het clubhuis en huurden het circuit van 'n boer om zo wedstrijden te kunnen organiseren", vult Johan Hartemink aan, die ook laat weten dat er nog een aantal motorsprints werden georganiseerd, waaronder één op de in aanbouw zijnde snelweg van Wehl naar Doetinchem en dit heeft de TCD beslist geen windeieren opgeleverd. "We hebben hier mooi wat geld aan overgehouden en destijds een groot bedrag tegen negen procent rente op de bank weggezet. In 1991 hebben we hiervan nog een stukje bos bijgekocht".

'De Heksenplas' een wekelijkse sociale ontmoetingsplek
De motorsportvereniging TCD is een gezonde vereniging, heeft geen schulden, heeft alles in eigendom mede door de inzet van vele vrijwilligers die belangeloos de club al jaren trouw zijn. "Niemand krijgt 'n onkostenvergoeding, wel een natje en een droogje en niet vergeten de gezelligheid, want op zaterdagen is 'De Heksenplas' een wekelijkse sociale ontmoetingsplek" voegt Johan Hartemink toe. TCD heeft meer dan 800 leden, onder de actieve leden is de jongste 4 jaar oud, de oudste is 78 jaar. Naast de normale trainingsuren wordt op De Heksenplas zes dagen per jaar een wedstrijd georganiseerd, verdeeld over drie zaterdagen en drie zondagen. Wegens het jubileum heeft men dit jaar gekozen voor een heel weekend. Afgelopen zaterdag en zondag werd het Europees kampioenschap Classic Cross gehouden, met motoren die niet jonger zijn dan 1996. "Dit zijn geen hedendaagse motoren, maar worden door de deelnemers zo vertroeteld, dat deze nu beter zijn als toen zij uit de fabriek kwamen" sluit Johan Hartemink af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant