Ondertekening van de Intentieverklaring Veilig Ondernemen Buitengebied Hengelo en Vorden op woensdag 30 maart 2016. Foto: Jan Hendriksen.
Ondertekening van de Intentieverklaring Veilig Ondernemen Buitengebied Hengelo en Vorden op woensdag 30 maart 2016. Foto: Jan Hendriksen.

Buitengebied Hengelo en Vorden ontvangt als eerste in Nederland keurmerk voor een veiliger buitengebied

Algemeen

VORDEN/HENGELO - Op woensdag 17 mei ontvangt het buitengebied Hengelo/Vorden in de gemeente Bronckhorst als eerste in Nederland de eerste ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied.

In steeds meer buitengebieden krijgen boerenbedrijven en tuinders te maken met criminele activiteiten, zoals diefstal van diesel en kostbare landbouwmachines en dumping van chemisch afval. Ook hennepkwekerijen en xtc-labs steken steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal, al dan niet met gedwongen medewerking van de ondernemers. Redenen genoeg voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om te starten met een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor buitengebieden. Structurele samenwerking tussen publieke en private partijen in de aanpak van criminaliteit staat hierbij centraal.

Het afgelopen jaar hebben de gemeente Bronckhorst, politie, brandweer, het OM, Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), Cumela, Agrio en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) intensief samengewerkt om te komen tot een plan van aanpak voor het buitengebied Hengelo/Vorden. Alle ogen en oren in het buitengebied zijn daarbij ingezet. Denk aan bewoners en ondernemers die via Whatsapp groepen verdachte situaties melden aan de politie, maar ook makelaars, jagers en boswachters zijn erbij betrokken.

De eerste stappen zijn genomen en het samenwerkingsverband heeft de toets door certificeringsinstantie Kiwa succesvol doorstaan. Daarmee is de certificering van buitengebied Hengelo/Vorden als allereerste in Nederland een feit. Zij ontvangen daarom de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant