Hoeden mogen gepast worden tijdens het goed gemutst weekend van Frida Pelgrom. Foto: PR
Hoeden mogen gepast worden tijdens het goed gemutst weekend van Frida Pelgrom. Foto: PR

Kunst- en ambachtsmarkt Goedgemutst

Algemeen

VORDEN – De inmiddels alom bekende Vordense hoedenmaakster Frida Pelgrum (62) houdt zaterdag 13 en zondag 14 mei voor het twaalfde achtereenvolgende jaar Open Huis in en rond haar hoedenatelier aan de Hamminkweg 4 in de Vordense buurtschap Delden. Op beide dagen zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur talloze ambachtelijke kunstenaars aan het werk en tonen zij een grote variatie van handgemaakte producten.

Zo is er een weefster actief op een weefgetouw, kantkloster Gerrie Bargeman klost op kunstzinnige wijze met creaties van kant en sierglasblazer Frans Limpens is actief met het blazen van sierglas en zijn er raamdecoraties van glasfusing. Maar ook is er een keramiste/pottenbakster bezig met het maken van beelden, vogeltjes of vazen en een beeldhouwer die van speksteen prachtige handgevormde creaties maakt. De houtdraaier vormt een mooie schaal, een tassen maakster toont tassen van mooi leer, Ans Hiestand heeft ze van rubber gemaakt en edelsmid Teun Nijkamp smeed ter plekke prachtige sieraden. Gerda Kamperman van De Elzentuin uit Vorden laat prachtige bloemdecoraties zien en kinderboekenschrijfster Marijke Aartsen vertelt over haar boeken Olaf en de Giraf. Zeepkettingen en glaskettingen zijn er ook te zien en een grote variatie van breiwerk zoals van hand gesponnen geverfde met natuurlijke kleuren wol. Theemutsen, poppen en beesten, kant gebreide omslagdoeken, gevilte zonnekindpoppen of sjaals van vilt op zijde of geverfde zijden sjaals in bloemenprint ontbreken ook niet op de Open Dag. Het scheppen van handgeschept papier door Ewald Weijers is ook een bijzondere bezienswaardigheid. Imker Arjan Faber vlecht een korf en het vlechten van een stoel in de webbingtechniek door Appie Pasman ontbreekt ook niet, evenals mooi geschilderde portretten in verschillende technieken zoals onder meer drybrushpainting van Hilda Haselberg. De weckpot met jam, chutney of compotes kan door Hannie Schotsman gevuld worden. De mobiele rokerij met vis, kip en champignons van Hans ten Broeke uit Zutphen is ook weer van de partij evenals Stichting Gamrupa met hun stand en Sjef 'Prego' schept met zijn ijskar Italiaans ijs.

Passen
In het atelier van Frida Pelgrum kan men natuurlijk de vele hoeden zien die ze gemaakt heeft, maar ook al het werkmateriaal dat nodig is voor het maken van hoeden. In overleg met Frida mag een hoed worden gepast en is er uitleg welke hoed het beste staat. De volledige deelnemerslijst van de Open Dagen kan men op de website vinden. Er is koffie/thee met eigen gebakken cake of taart te koop. Entree en parkeren is gratis.


www.fridagoedgemutst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant