Afbeelding

Column Luuk Stam - Biertje

Algemeen

Biertje

Biertje, jongens? Ja, lekker! Het is er het moment voor. Einde van de middag. Zonnetje. En nog een klein half uur voordat de wedstrijd begint. Rondom stadion De Vijverberg hangt een gemoedelijk en gezellig sfeertje. Buiten dan toch. In het supportershome van De Graafschap is het namelijk angstvallig leeg. Al snel blijkt waarom. Er is hier deze dinsdagnamiddag geen biertje te krijgen.

Nu speelt de blauw-witte Achterhoekse trots vandaag ook niet. In plaats daarvan is voetbalbond UEFA te gast op De Vijverberg. In het beleid van de voetbalbond is tijdens Europese wedstrijden geen plek voor een biertje rondom het stadion. In Frankrijk niet. In Spanje niet. In Engeland niet. In Duitsland niet. En in Nederland dus ook niet. Zelfs niet in de Achterhoek. Ook niet aan het einde van de middag in het zonnetje.

De voetbalsters van Nederland en IJsland spelen hier tegen elkaar in de aanloop naar het EK voor vrouwen. Doetinchem is deze zomer één van de speelsteden. Het stadion van De Graafschap is dan het toneel van de groepswedstrijden Denemarken-België, Spanje-Portugal, IJsland-Zwitserland en Zweden-Italië. Vervolgens is er ook nog een kwartfinale. Mocht Nederland groepswinnaar worden, dan loopt de weg naar oranje succes via Doetinchem.

Eén keer eerder speelde zich hier een internationaal toernooi af. Dat was het WK voor spelers onder de 20 jaar in 2005. Argentinië won. Een piepjonge Lionel Messi was de sterspeler van het toernooi. Hij speelde niet in Doetinchem. Aan de Lijsterbeslaan gooiden vooral de Spaanse talenten hoge ogen. Onder hen Fernando Llorente (tegenwoordig Swansea City), David Silva (tegenwoordig Manchester City) en Cesc Fabregas (tegenwoordig Chelsea).

Naast het goede voetbal, was er vooral veel sfeer. Sfeer waarvoor voetbalfans van over de hele wereld verantwoordelijk waren. Zo zaten er zelfs supporters uit Honduras in Doetinchem. Dat de jonge voetballers uit dat land met 7-0 verloren van Chili en ook in latere poulewedstrijden het ene na het andere doelpunt om de oren kregen, deed aan het enthousiasme van hun landgenoten op de tribune niets af. Trots waren ze op hun jonge voetbaltalenten.

Als dinsdag een generale repetitie was, dan moet het ook dit jaar met die sfeer helemaal goedkomen. Niet dat elk stoeltje in het stadion bezet was. Zeker niet. De Spinnekop bleef zelfs compleet leeg. Maar het enthousiasme op de tribunes was los van de uitslag – de oranje dames wonnen met 4-0 – enorm. Jonge meisjesteams vol talentjes die hier ooit zelf hopen te staan, lieten luidkeels van zich horen. Wie nog niet op de hoogte was van het feit dat het vrouwenvoetbal al een tijdje in de lift zit, was dat na deze avond wel.

Het EK dat over enkele maanden van start gaat, heeft dan ook alles in zich om uit te groeien tot een prachtig toernooi. Een toernooi met zeven speelsteden. Met tribunes vol gespannen koppies van jonge meisjes. Met de grootste vrouwelijke voetbaltalenten uit heel Europa. Met Vivianne Miedema, Lieke Martens en Siri Worm. Met vlaggen. Met shirtjes. En met mascotte Kicky. Alle ingrediënten voor een mooie voetbalzomer zijn aanwezig. Behalve een biertje.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant