Marcel Loskamp gaat van start met zijn eigen rijschool. Foto: Liesbeth Spaansen
Marcel Loskamp gaat van start met zijn eigen rijschool. Foto: Liesbeth Spaansen

Marcel Loskamp uit Velswijk gaat nieuwe uitdaging als rij-instructeur aan

Algemeen

VELSWIJK - Marcel Loskamp is geen onbekende in deze regio: geboren en getogen in de Velswijk, en ook actief in Carnavalsvereniging De Doldraeijers. Nu gaat hij een nieuwe uitdaging aan als rij-instructeur.

Door Liesbeth Spaansen

Als achttienjarige jongen had Marcel Loskamp nooit gedacht dat hij rijinstructeur zou worden. "Maar ik zei ook dat ik nooit op kantoor zou gaan werken... ook gedaan. En zie hier, ik ben les aan het geven. Superleuk."

Hij volgde zijn opleiding bij de Verkeersacademie in Zwolle. "Een half jaar lang elke zaterdag theorieles met daarna examens voor de verkeersregels en daarnaast nog drie weken praktijkles, omgaan met leerlingen als leraar en een test van bekwaamheid."

Voor de verplichte stage kon Marcel terecht bij Verkeerschool Voskamp in Warnsveld. "Ik heb ook dat examen behaald en ik weet zeker dat ik de goede keuze heb gemaakt." Hij kreeg vervolgens de kans om bij Voskamp te komen werken en meer ervaring op te doen. "Gelukkig komen er allemaal positieve reacties," lacht Marcel. "En een aantal hebben intussen hun rijbewijs."

Vanaf april gaat Loskamp Rijschool van start. De leerlingen krijgen les in een middenklasse auto en werken met pakketten van uren. "Daar zitten tussentijdse toetsen en het examen bij in. Hoeveel lessen iemand nodig heeft, is vooraf niet exact te zeggen." Een les duurt een uur, maar in overleg kan het ook langer.

Door de Rijopleiding In Stappen (RIS) weten leerlingen van te voren wat er in de les wordt behandeld. De lessen staan in het boek beschreven en ze kunnen zich inlezen. "Het is fijn voor een instructeur als de leerling al wat kennis heeft, dan ben je onderweg minder aan het uitleggen en je kunt meer rijden. Maar ook voor de leerling is het fijn vooraf te weten wat er gaat gebeuren tijdens de les, en hoe een bepaalde oefening in zijn werk gaat. Het is bewezen dat ze met RIS minder lessen kunnen doen, terwijl het slagingspercentage toch hoger ligt."

Voor de theorielessen kan Marcel met zijn leerlingen naar Voskamp voor acht klassikale lessen. Wat ook mogelijk is: de iTheorie cursus, een online theoriecursus volgens de laatste maatstaven van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). "Dat is wel voor leerlingen die de zelfdiscipline hebben om dat zelf op te gaan pakken."

Het afleggen van de examens gaat wel anders dan vroeger. "Toen moesten wij allemaal keurig, netjes en strak de bijzondere manoeuvres doen. Nu ligt de nadruk op hoe je het uitvoert in verband met de veiligheid. Kijk je voldoende, houd je alles in de gaten, daar ligt de nadruk op. Als de auto met achteruit inparkeren dan ietsje scheef in het vak staat is dat niet zo erg."

Ook kunnen de examenkandidaten nu een tussentijdse toets doen. "Nog voor het examen zelf. Ze maken kennis met het examen, leren met de examinator om te gaan, en met hem of haar in de auto te rijden. Ik zit dan achterin en bemoei me niet met de leerling. Ze rijden, doen de bijzondere manoeuvres en krijgen dan een evaluatie van de examinator. Als ze de bijzondere verrichtingen goed gedaan hebben, krijgen ze vrijstelling hiervoor tijdens het examen." Met tips en een ervaring rijker, kunnen ze dan naar het uiteindelijke examen toe. "De leerlingen zijn er allemaal positief over, omdat ze weten wat er gaat gebeuren."


www.loskamprijschool.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant