Tijdens deze openbare vergadering was het veelbesproken bomenbeleidsplan 'Raamwerk voor een rijk landschap' een van de agendapunten. Foto: Anouk Plantinga
Tijdens deze openbare vergadering was het veelbesproken bomenbeleidsplan 'Raamwerk voor een rijk landschap' een van de agendapunten. Foto: Anouk Plantinga

Voorstel bomenbeleidsplan aangenomen tijdens drukbezochte raadsvergadering

Algemeen

BRONCKHORST - Op donderdagavond 23 maart vergaderde de gemeenteraad in Hengelo. Tijdens deze openbare vergadering was het veelbesproken bomenbeleidsplan 'Raamwerk voor een rijk landschap' een van de agendapunten. Op 15 maart jl. werd dit plan gepresenteerd waarvoor alle bomen in Bronckhorst geïnventariseerd moeten worden en waarvan een deel kapvergunningvrij zal gaan worden. Hierop werd van verschillende kanten (instanties, burgers, de raad zelf) hevig gereageerd. Reden daarvoor was onduidelijkheid over het plan zelf en de angst dat tienduizenden bomen vogelvrij zouden worden verklaard. Er werd zelfs een petitie in het leven geroepen die binnen anderhalve week 1600 keer getekend werd, een groot deel van de ondertekenaars is overigens niet in Bronckhorst woonachtig. 

Door Anouk Plantinga

Burgemeester Marianne Besselink zat de vergadering voor. De vraag van een aantal raadsleden om het bespreken van het voorstel op te schorten werd niet gehonoreerd. Na het bespreken van een aantal agendapunten, waren de bomen in Bronckhorst aan de beurt. GroenLinks had een motie ingediend en omschreef de nota als 'nog niet af'. Het betoog van de woordvoerster werd gevolgd door een applaus. De woordvoerders van de fracties gaven vervolgens hun mening over het bomenbeleidsplan zelf en over het proces er naartoe. De inzet van wethouder Seesing en de betrokkenen met wie het beleidsplan tot stand gekomen is werd gewaardeerd. Maar er was ook kritiek, bijvoorbeeld op het feit dat het plan niet gedragen wordt door alle leden van de klankbordgroep die vier maal bijeenkwam om tot een gezamenlijke visie te komen.

Er waren veel vragen voor de wethouder: Om hoeveel bomen gaat het precies? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Waarom is er zo'n grote achterstand in het onderhoud van de bomen? Hoe zit het met de voorlichting en controle wat betreft inventarisatie en eventuele kap van bomen? Hoe kan het dat er zo weinig overeenstemming is over het beleidsplan en waarom is er zo'n haast met de doorvoering van het plan? Een paar fracties misten het noemen van ecosystemen en biodiversiteit. Dat het niet alleen om vitale bomen gaat, maar om vitale ecosystemen kwam ook naar voren.

Wethouder Seesing werd tijdens de twee 'termijnen' regelmatig geïnterrumpeerd. De wethouder vertelde dat in 2012 een enorme bezuiniging doorgevoerd is waardoor er een grote achterstand in het onderhoud aan de bomen in Bronckhorst is ontstaan. Hij wil zo snel mogelijk de bomen inventariseren waarna aan de slag gegaan kan worden met het onderhoud. Hij betreurt het dat de visie niet door de hele klankbordgroep gedragen wordt, maar volgens hem 'hoort dat erbij'. Hij wil een prachtig landschap doorgeven aan volgende generaties en daar is dit plan op gebaseerd. Hij noemt dat alle betrokken partijen aangaande het plan liefde voor de bomen hebben en dat er met dit beleidsplan juist meer bomen beschermd gaan worden. Volgens hem zijn er 'verkeerde beelden' opgeroepen die onrust veroorzaken. De precieze details qua financiën en het aantal bomen dat straks vergunningsvrij gekapt mag worden, kon hij niet geven. Hij gaf ook aan dat de veiligheid van weggebruikers voorop staat. De motie van GroenLinks werd niet aangenomen. Daarna werd gestemd en met de driemaal 'voor' van CDA, D66 en PvdA werd het voorstel aangenomen.

Een groot deel van het publiek verliet de zaal. Een deel daarvan bleef buiten napraten, verbouwereerd, maar niet verslagen en alweer plannen makend om tot actie te komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant