Het Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores. Foto: PR
Het Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores. Foto: PR

Liturgische gezangen uit de Byzantijnse traditie

Algemeen

HALLE - Zondag 26 maart is Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores te gast bij 'Muziek in de Korenaar' in Dorpshuis de Korenaar, Dorpsstraat 85 in Halle. Aanvang van dit zondagmiddagconcert is 15.00 uur en de toegang bestaat uit een vrijwillige bijdrage.

Het koor is in 2005 opgericht en bestaat uit 15 zangers met als standplaats Silvolde. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit liturgische gezangen uit de Byzantijnse traditie. De taal, waarin deze liederen gezongen worden is kerkslavisch. Dit is een liturgische taal, die niet meer gesproken wordt. Het is vergelijkbaar met het gebruik van het Latijn in de Rooms-Katholieke Kerk.

In de Byzantijns liturgie wordt altijd a-capella gezongen, omdat de menselijke stem het mooiste instrument is. Er wordt veel aandacht besteed aan het goed mengen van de verschillende stemsoorten, zodat als het ware met één stem gezongen wordt. De verschillende stemgroepen staan daarom zoveel mogelijk door elkaar. Naast Byzantijnse religieuze gezangen wordt door Cantores Versicolores ook Oost-Europese en Russische volksmuziek gezongen. In de meer dan elf jaar van haar bestaan heeft het koor een grote reputatie opgebouwd in de regio en daarbuiten.

Dirigent Marga Roelofs
Sinds juni 2016 staat het koor onder de bezielende muzikale leiding van dirigent Marga Roelofs. Met het leiden van Cantores Versicolores is voor haar een hartenwens in vervulling gegaan. Dat heeft volgens haar alles te maken met het op niveau kunnen werken met gemotiveerde zangers en het samen mogen uitvoeren van de prachtige kerkslavische en Russische muziek. Momenteel is Marga ook dirigent van het Brummens Mannenkoor en van het Christelijk gemengd koor Sonante in Silvolde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant