Bram Pelgrim ondergaat een echo aan zijn hiel tijdens de Dag van de zorg in Hoog-Keppel. Foto: Ceciel Bremer
Bram Pelgrim ondergaat een echo aan zijn hiel tijdens de Dag van de zorg in Hoog-Keppel. Foto: Ceciel Bremer

Snelle metingen erg in trek bij Dag van de zorg

Algemeen

HOOG-KEPPEL – Het Gezondheidscentrum en Zorgbad Zonnewater in Hoog-Keppel openden afgelopen zaterdag hun deuren voor het publiek tijdens de Dag van de zorg. Op beide locaties waren alle disciplines vertegenwoordigd om informatie te geven of om vragen te beantwoorden. In het Gezondheidscentrum maakten bezoekers dankbaar gebruik van de mogelijkheid om hun bloeddruk, glucose of Hb te meten.

Door Ceciel Bremer

In de Week van zorg en welzijn die afgelopen week plaatsvond, hielden landelijk meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties zaterdag 18 maart een open dag om het publiek te laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Zo ook Stichting Zonnewater in Hoog-Keppel die in warmwaterbad Zonnewater en het buitenbad Hessenbad voor iedereen activiteiten ontwikkelt die ontspannend zijn en de gezondheid bevorderen. Het lijkt een reguliere zaterdag in het zorgbad. Bezoekers lopen in en uit voor een wekelijks zwemuurtje, maar niet iedereen hier is bekend met de accommodatie. De zevenjarige Jackie bijvoorbeeld die samen met haar moeder en haar vijfjarig broertje Quinn naar de open dag is gekomen. Een bezoek aan de strandkamer kon daarbij natuurlijk niet ontbreken. De wellnesskamer met zeegeluiden, een palmboom en ogenschijnlijk zand op de vloer maakt een bijzondere indruk op de kinderen. Hoewel het buiten af en toe regent, wandelt Jackie, weliswaar met haar laarsjes aan, over het blotevoetenpad op het buitenterrein. En wat vond ze ervan? "Leuk!", antwoordt ze direct.

Beeldschermzorg
Even verderop in het dorp is het deze zaterdag ongewoon druk bij het Gezondheidscentrum. Alle elf zorgverleners zijn vertegenwoordigd om belangstellenden te informeren over de gezondheidszorg anno 2017. Bram Pelgrim uit Wehl is een van hen. Hij kampt al een tijd met hielproblemen en vraagt de podotherapeut en de fysiotherapeut om advies. "Ik heb staand werk en ik hou van hardlopen maar mijn rechterhiel blijft opspelen dus ik wil wel graag weten wat er aan de hand is." De therapeuten stellen een echo voor en lopen met Bram naar het echoapparaat waar de praktijk over beschikt. "Het is gelukkig geen groot probleem maar er zit wel wat irritatie", is de conclusie van de specialisten.
Bij de wijkverpleegkundigen van Sensire krijgen bezoekers een demonstratie van beeldschermzorg. "De iPad wordt onder andere ingezet als hulpmiddel voor het verhogen van het sociale welzijn. De medewerkers van de thuiszorg hebben wekelijks contact met de patiënt voor een sociaal praatje. Hierdoor blijven patiënten betrokken en voelen ze zich meer gewaardeerd", legt wijkverpleegkundige Elly Lucassen uit. Beeldschermzorg blijkt voor veel bezoekers van de open dag een nieuw fenomeen.

Zelf bloeddruk meten
Bij de huisartsenpraktijk staat een rij met belangstellenden voor een snelle meting. Twee doktersassistenten zitten klaar om een bloeddruk-, glucose- of Hb-meting af te nemen. "Ik woon in Drempt en heb een andere huisarts maar ik wil graag mijn Hb-gehalte even laten meten", vertelt een vrouw. De bloeddrukmeter staat doordeweeks tijdens de spreekuren in de wachtkamer, vertelt de assistente. "Als een patiënt even moet wachten, kan hij heel gemakkelijk zelf even zijn bloeddruk meten". Via een stappenplan wordt de patiënt door de meting geleid en het resultaat rolt op een bonnetje uit de meter. Huisarts Jeroen Mast concludeert dat bezoekers vandaag met hele gerichte vragen komen. "Over bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of de procedure voor zorg aanvragen. Niet omdat het nu nodig is, maar gewoon omdat het een geruststelling is om te weten hoe het werkt als het eenmaal zover is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant