Ouders die waken bij hun kinderen in het ziekenhuis in Lilongwe. Foto: Hannie Friesen
Ouders die waken bij hun kinderen in het ziekenhuis in Lilongwe. Foto: Hannie Friesen

Neuroloog Chuck van de Vlasakker helpt medische studenten in Malawi

Algemeen

HUMMELO - Neuroloog Chuck van de Vlasakker van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem reist in april af naar Malawi, waar hij zich inzet voor artsen in opleiding. Hij is benaderd door het College of Medicin van de University of Malawi omdat de enige kinderneuroloog die het land rijk is daar geen gelegenheid meer voor heeft. Kinderneurologie is een belangrijk deel van de opleiding voor de studenten geneeskunde, omdat er erg veel jongeren zijn in Malawi. Zo'n twee derde van de bevolking is onder de 21 jaar. Dat heeft onder meer te maken met de HIV/aids-epidimie, die vrijwel een hele generatie heeft weggevaagd. Bovendien is Malawi een van de armste landen ter wereld. Omdat er geen geld voor is moet Van de Vlasakker daarom alles zelf bekostigen, van reis- en verblijfkosten tot alle boeken en materialen die nodig zijn voor de opleiding. "Er is daar aan alles gebrek, zelfs aan elektriciteit."

"Ik had al wel in de planning om me in te gaan zetten voor de opleiding daar, maar dat is opeens acuut geworden omdat de artsen in opleiding anders niet kunnen afstuderen", vertelt de in Hummelo woonachtige neuroloog. Half april vertrekt hij al en hij hoopt op steun om daar ook goed uit de voeten te kunnen. Met vijfduizend euro kan hij daar aan de slag met de minimale hoeveelheid aan benodigde boeken en ander materiaal.

Toen hij daar recent over vertelde bij de Nieuwe Hummelose Sociëteit, stonden er spontaan enkele leden op die daarvoor de handen uit de mouwen willen steken en kijken of er bronnen zijn te vinden voor sponsoring of andere hulp. Dat leidde onder meer tot een veel gedeeld bericht over de missie van Chuck op de Facebookpagina van sociëteitslid Bennie Jolink, die zich helemaal achter het initiatief schaart. "Het is iemand die ik vertrouw en die dit niet voor zichzelf doet maar uit zelfopoffering," verklaart hij.

Reacties en contacten
"Het is geweldig om te ervaren wat mensen willen doen", reageert Chuck op de vele reacties die hij al kreeg. Ook van hoogleraren, die spontaan college-dictaten en presentaties ter beschikking stelden. Oud-collega van het Slingeland Ziekenhuis Hannie Friesen legde het contact tussen Chuck en de universiteit in de hoofdstad Lilongwe. Toen Hannie vier jaar geleden met vervroegd pensioen ging, vertrok ze naar Malawi om te helpen met onderwijs aan medische studenten. Ze vroeg Chuck al op korte termijn te komen, omdat de artsen in opleiding anders met neurologie een belangrijk onderdeel voor hun afstuderen gaan missen.

Jaarlijkse terugkeer
Chuck wil daar structureel meehelpen aan de opleiding voor artsen. De bedoeling is dat hij daar elk jaar een periode verblijft om studenten theoretische en praktische kennis bij te brengen. "Malawi kan op heel veel terreinen hulp gebruiken maar ik richt me op onderwijs en neurologie. Dat is mijn vak, daar ben ik ik goed in." Hersenaandoeningen die daar bij kinderen veel voorkomen zijn onder meer hersenvliesontsteking, hersenbeschadiging door HIV, cerebrale malaria en indirect ook beroertes en epilepsie.

Als het lukt om meer bijeen te brengen dan direct nodig is voor deze missie, dan wordt dat opzij gezet voor volgend jaar. Zijn doel is het onderwijs zo op te zetten en mensen op te leiden zodat ze daar zelf mee verder kunnen. "Na een paar jaar moet ik overbodig zijn. Dat is mijn ideaal." De Malawi-missie van Chuck van de Vlasakker financieel ondersteunen kan met een bijdrage op IBAN NL53 TRIO 0198 0365 15 op naam van Flaxfield Neurology B.V.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant