Afbeelding

Column Oerend Smart - Duurzaam verpakt

Algemeen

De gemeente waar ik woon heeft afvalscheiding tot kunst verheven. Gft, restafval, glas, papier, textiel, plastic verpakkingen – in mijn keuken staat sinds kort een hele verzameling vuilnisbakken en pedaalemmers. Door die afvalscheiding realiseer ik me nu pas hoeveel soorten en maten verpakkingen er eigenlijk zijn. Zo'n beetje alles wat we aanschaffen is verpakt, of het nu gaat om een halfje bruin, liter melk, bosje bloemen of nieuwe laptop. Een verpakking houdt de inhoud ervan bij elkaar, beschermt het en geeft het een bepaalde uitstraling. Vaak staat er ook relevante informatie op voor de consument.

Als je in de wereld van verpakkingen duikt, kom je al snel bij Achterhoekse bedrijven terecht. Neem BrimaPack in Ulft, fabrikant van verpakkingsmachines voor broccoli, ijsbergsla en andere groenten. In Zutphen zijn Amcor Flexibles en Fibor Packaging gevestigd. Beide firma's maken deel uit van multinationals die hoogwaardigde verpakkingen produceren, onder meer voor de levensmiddelenindustrie. Drinkt u wel eens frisdrank of verse sap uit een PET-fles? Grote kans dat de fles – inclusief de dop die erop zit – een Achterhoeks kwaliteitsproduct is, afkomstig van Ducona Holland in Aalten of vervaardigd met kunststof van Morssinkhof Rymoplast uit Lichtenvoorde. Voor golfkartonnen dozen moet u in Doetinchem zijn. Daar zit namelijk BensPak Verpakkingen, die ze in verschillende diktes en sterktes maakt, waaronder verhuis- en palletdozen. Paper Projects, onderdeel van Papierfabriek Doetinchem, levert papierrollen aan de verpakkingsgroothandel. In deze handel zijn ook Achterhoekse bedrijven actief, zoals Eggink verpakkingen in Winterswijk en Wébé packaging in Almen. Ze verkopen echt van alles, van inpakpapier en snackbakjes tot enveloppen en visitekaartdoosjes.
Verpakkingen zijn ook in de zakelijke markt van groot belang. Want hoe zorg je bijvoorbeeld voor snel transport en hygiënische opslag van verse vis, tomaten of appels voordat ze in de fabriek bewerkingen ondergaan? Wereldwijd worden daarvoor de kunststof stapelbakken, palletboxen en kratten van Hulkenberg uit 's-Heerenberg gebruikt. In Gaanderen zit Gejo Interpack, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het machinaal en handmatig verpakken van non-food (denk aan drukwerk, speelgoed en tafellinnen) onder het motto 'ook kwaliteit komt op tijd'. En bij Meilink – vorig jaar uitgeroepen tot de beste industriële toeleverancier van ons land – is geen verpakkingsvraag ze te gek. Het bedrijf met hoofdvestiging in Borculo pakt de meest afwijkende en exclusieve objecten in om ze veilig te vervoeren en af te leveren, als het moet aan de andere kant van de wereld. Melkrobots, vliegtuigvleugels, mammoetbotten, kerkorgels – Meilink heeft ze allemaal voorbij zien komen.
Hoe verschillend de Achterhoekse verpakkingsbedrijven ook zijn, zonder uitzondering hebben ze duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Milieubewustzijn, recycling en energiebesparing zijn hier al jaren gemeengoed en worden met hoofdletters geschreven. Daar kan ik als onervaren afvalscheider nog een hoop van leren.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant