Het bestuur van de AED-stichting Bronckhorst met van links naar rechts Joan Huitink, Herman Vrielink, Rommy te Vaarwerk, Gerdien Hesselink en Ben Harting. Foto: Luuk Stam
Het bestuur van de AED-stichting Bronckhorst met van links naar rechts Joan Huitink, Herman Vrielink, Rommy te Vaarwerk, Gerdien Hesselink en Ben Harting. Foto: Luuk Stam

Stichting wil met AED-netwerk levens blijven redden

Algemeen

BRONCKHORST - Meerdere mensen zijn de afgelopen jaren in de gemeente Bronckhorst in leven gebleven dankzij het AED-netwerk. Een nieuwe stichting neemt het beheer van dit netwerk nu over van de gemeente.

Door Luuk Stam

Als iemand te maken krijgt met hartfalen, doet Hartveilig Wonen een beroep op het AED-netwerk. Vijftien tot twintig vrijwilligers die in de buurt van de betreffende persoon zijn, krijgen een berichtje. Een deel krijgt de oproep direct ter plaatse te gaan en hartmassage toe te dienen. Een ander deel krijgt de vraag om eerst in de buurt een AED-apparaat op te halen. "Bij een hartstilstand moet je binnen zes minuten de juiste hulp bieden", weet Rommy te Vaarwerk. "Een ambulance redt dat niet. Wij wel."

In Bronckhorst hangen 28 automatische externe defibrillators (AED's) die op elk moment van de dag beschikbaar zijn. Het zijn draagbare apparaten die het hartritme na een hartstilstand weer kunnen herstellen. Dit gebeurt door middel van een elektrische schok. Tot op heden was het beheer, het onderhoud en de vervanging van de AED's een taak van de gemeente. De gemeente Bronckhorst stoot deze taak nu af omdat het niet tot de kerntaken van een gemeente behoort. De AED-stichting Bronckhorst neemt het stokje over.

Het AED-netwerk in Bronckhorst bestaat momenteel uit zeshonderd vrijwilligers. De helft daarvan is binnen een bedrijf opgeleid om dergelijke hulp te kunnen en mogen verlenen. De andere helft heeft zich aangemeld en vervolgens een speciale cursus voor AED-vrijwilligers gevolgd. Het netwerk van vrijwilligers is in de afgelopen jaren ontstaan. "Het is in het algemeen belang dat dit gehandhaafd blijft", vindt Herman Vrielink, voorzitter van de nieuw opgerichte stichting. "Nieuwe vrijwilligers kunnen zich dan ook aanmelden."

Voor de stichting komt er meer bij kijken dan alleen het onderhouden van het netwerk van vrijwilligers. Ook het onderhoud van de apparaten vergt inspanning. Zo is een defibrillator elke tien tot twaalf jaar aan vervanging toe. De pads die een vrijwilliger in een noodsituatie op het lichaam van een patiënt aanbrengt, moeten elke vier jaar of na gebruik worden vervangen. En dan is er ook nog het onderhoud aan de buitenkasten. "In de hectiek beschadigt er nog weleens wat", vertelt Vrielink.

De vrijwilligers doen dit werk zeker niet voor niets. Gemiddeld zijn er in Bronckhorst per jaar een kleine dertig meldingen. In ongeveer een kwart van de gevallen lukt het een vrijwilliger uit het netwerk om iemand in leven te houden. Vordenaar Rommy te Vaarwerk maakte het al meerdere keren mee. "Soms ben je er niet als eerste", vertelt hij. "Maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat iemand met hartfalen hulp krijgt. Als je die hulp kunt bieden, dan geeft dat achteraf wel een heel goed gevoel. Dit netwerk maakt de kans dat mensen overleven groter."

Wethouder Antoon Peppelman is blij met de nieuwe ontwikkeling. "Dat deze stichting nu is ontstaan, geeft aan dat hier binnen de gemeente draagvlak voor is. Dat maakt dit netwerk ook toekomstbestendig. We zijn daarom heel blij met dit bestuur, maar we zijn minstens zo blij met die zeshonderd vrijwilligers." De gemeente Bronckhorst blijft wel verantwoordelijk voor de alarmering en het verlenen van nazorg aan vrijwilligers. De stichting zal dan ook nauw samenwerken met de gemeente. "We houden goed contact", aldus Peppelman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant