Schipbrug, watertoren en Martinitoren, dertiger jaren. Foto: PR
Schipbrug, watertoren en Martinitoren, dertiger jaren. Foto: PR

Vertoning oude films over Doesburg

Algemeen

DOESBURG - Op dinsdag 17 januari en dinsdag 7 februari organiseren Stad en Ambt Doesborgh/Streekmuseum De Roode Tooren en de Folkloristische Dansgroep De Meulenvelders gezamenlijk een bijzondere filmavond met oude films over Doesburg in Het Meulenhuus. De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, maar ook gebeurtenissen en inwoners van toen. De films zijn gemaakt tussen 1935 en 1955.

Een aantal onderwerpen die aan bod komen zijn: Doesburg in de dertiger jaren: speelkwartier op de lagere school, laden en lossen in de haven van Doesburg, de legendarische stoomtram, markt in Doesburg, de Mauritskazerne, parade van het garnizoen in de binnenstad, de viering van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, vogelschieten, spelletjes voor de kinderen, het ophogen van de Burgemeester Nahuyssingel en Lindewal voor woningbouw, strenge winters, sneeuw- en ijspret en kortebaan schaatswedstrijden, aubade t.g.v. Koninginnedag, feeststemming op de Markt, aankondiging mobilisatie (augustus 1939), oproepen van reservisten, het vorderen van paarden door het leger, diverse fragmenten uit het dagelijks leven in Doesburg, het plaatsen van een nieuw uurwerk op de Martinitoren, vee op de Stadsweide, hooien, hoog water in de IJssel, garnizoen met muziek in de Koepoortstraat.

Maar ook over de schipbrug, zoals het uitvaren van het middenstuk, ijsgang op de IJssel bij de schipbrug, per auto over de bevroren IJssel, kruiend ijs bij de schipbrug, begin van de sloop van de brug en zicht op de nieuwe oeververbinding. Doesburg in de jaren 1945-1955: restauratie van De Waag, blikfabriek Verblifa, Prins Bernhard bezoekt Doesburg op 9 juni 1948, bouw en betrekken van de nieuwbouw in het Molenveld, de nieuwe IJsselbrug in aanbouw, opening van de nieuwe brug door Koningin Juliana (22 januari 1952), begin van de restauratie van de Martinikerk (3 augustus 1955), de voormalige stuw in de Oude IJssel, regeringsjubileum 1948, militaire parade (geallieerden) voor burgemeester Keiser, voetbal op de Stadsweide en het natuurzwembad in de oude loop van de Oude IJssel. Tevens unieke beelden van de stoomtram in Doesburg.

Toegang 4 euro, kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 in Doesburg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant