De burgemeester pompt het eerste water op. Achterhoekfoto.nl/Harry Jansen
De burgemeester pompt het eerste water op. Achterhoekfoto.nl/Harry Jansen

Historische pomp bij 't Wapen van Heeckeren in ere hersteld

Algemeen

Water is niet geschikt als drinkwater

Hummelo - Bij de overname van 't Wapen van Heeckeren namen Kees en Cissy van Baardwijk zich twee dingen voor. Naast het economisch exploiteren van het café-restaurant moest 't Woapen weer een buurtfunctie krijgen en de historische waarde moest weer zo veel mogelijk in ere worden hersteld. Het huiskamercafé heeft inmiddels z'n oude functie terug en de buurt komt regelmatig even binnenlopen voor een praatje, een kop koffie en een borreltje. Ook de buurtschietvereniging Willem Tell kan weer terecht op de openlucht schietbaan bij het café.

Het historische pand aan de rand van de Hummelose bossen en de Hessenweg heeft van zichzelf al een pracht uitstraling, die nog kan groeien als het, samen met de doorrijschuur (er zijn er nog maar twee in Nederland) en andere gebouwtjes wordt opgenomen in een compleet plaatje.

Zo staat er op het erf van het boerencafé een natuurstenen pomp uit de 18e eeuw. Alleen kon je er geen water meer mee pompen. Loodgietersbedrijf Vriezen wilde er belangeloos naar kijken. Uiteindelijk kon met een rioolcamera worden vastgesteld dat de leiding van de pomp niet recht de grond in liep, maar dat het uiteindelijke waterpunt bij de doorrijschuur zat. Aanvankelijk lukte het niet om water omhoog te pompen, maar na een nieuwe pompleer, die eerst een paar maanden in het water moest liggen, en een reparatie aan de loden pompbuis, lukte het de Fa. Vriezen om de pomp werkend te krijgen.

Reden om een feestje te vieren en de historische pomp officieel in gebruik te nemen. Burgemeester Marianne Besseling nam met plezier de uitnodiging aan om naar 't Woapen te komen om het koperen naambordje met historische duiding te onthullen en, onder het toeziend oog van Kees en Cissy, het eerste water op te pompen. Helaas komt er nog een tweede bordje aan de pomp te hangen. Doordat er in de 18e eeuw loden buizen werden gebruikt, is het water, naar de huidige maatstaven gemeten, niet geschikt als drinkwater voor mensen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant