Open dag Directeurswoning

Algemeen

Hoog Keppel - In de bossen van het landgoed Keppel-De Reuze en het aangrenzende landgoed Ulenpas wordt momenteel druk gewerkt aan de renovatie van de vroegere directeurswoning op de locatie waar in jaren '60 de Aviko begonnen is. Overbeek Bouw legt momenteel de laatste hand aan de werkzaamheden; in de afgelopen maanden hebben veel mensen gevraagd de bouwplaats aan de Prinsenweg 18 te mogen bezoeken omdat er herinneringen van vroeger liggen, vanuit een bouwkundige interesse of anderszins. Besloten is daarom een open dag te organiseren op zaterdag 12 november 10.00 tot 13.00 uur waarbij iedereen welkom is een kijkje te nemen en geïnformeerd kan worden over de geschiedenis van deze bijzondere locatie en zijn gebruikers.

Het is een plek met veel geschiedenis; in 1914 werd hier onder de bezielende leiding van burgemeester Cornelis Wilhelmus Vrijland de eerste steen gelegd voor de 'Coöperatieve Zuivelfabriek Hummelo en Keppel' op het landgoed van de familie Van Pallandt van Kasteel Keppel, met medewerking van de familie Schuylenburch van Bommenede van Kasteel Ulenpas. Na vele jaren van goed functioneren verhuist in 1962 de productie naar de zuivelcoöperatie 'De Oude IJssel' in Doetinchem waarna de fabriek leeg komt te staan. Maar niet lang; door de leden van de Coöperatieve Landbouwvereniging wordt rond die tijd de 'Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken' (Aviko) opgericht die de locatie pacht van de familie Van Pallandt en neerstrijkt in de vroegere zuivelfabriek. Uiteindelijk zoals bekend, met groot succes; Aviko blijft groeien en wordt één van de grootste spelers in zijn marktsegment. In Steenderen wordt een nieuwe fabriek gebouwd waardoor de werkzaamheden in Hoog Keppel in 1992 worden beëindigd. Omdat de erfpachtovereenkomst nog tot 2013 doorloopt en geen passende gebruiker kan worden gevonden, wordt naar een andere bestemming van de locatie gezocht. De fabriek en de naastgelegen directeurswoning zijn in 1988 vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde tot gemeentelijk monument verklaard. In 2004 wordt er een overeenkomst gesloten met Da Vinci Vastgoed over de herontwikkeling van de gebouwen op de locatie met handhaving van het monumentale karakter. Voordat het echter tot een verkoop kan komen, wordt de locatie in januari 2007 bezet door krakers. De verpaupering slaat toe en menig inwoner ziet deze prachtige plek met lede ogen verder aftakelen totdat de fabriek op 2 april 2008 volledig verloren gaat door brand, ontstaan in één van de caravans van de krakers die zich in de fabriek bevond.

Alleen de directeurswoning blijft gespaard; er volgt een reeks van plannen die echter worden ingehaald door het veranderende economische klimaat of het gewijzigde beleid op het gebied van de ruimtelijke ordening. In overleg met de gemeente is nu besloten de bedrijfsbestemming te beëindigen en het terrein te herontwikkelen tot een landhuislocatie, passend in de bosrijke omgeving waarbij directeurswoning vanwege de monumentale status als een bijgebouw gehandhaafd zal blijven. Vanwege de bouwkundige staat van het monument is dit jaar tevens besloten alvast het casco van de directeurswoning te gaan renoveren in afwachting van het toekomstig gebruik.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant