Burgemeester Marianne Besselink bracht een bezoek aan de 100-jarige mevrouw Offers-Van der Meer. Foto Ceciel Bremer
Burgemeester Marianne Besselink bracht een bezoek aan de 100-jarige mevrouw Offers-Van der Meer. Foto Ceciel Bremer

Hummelose mevrouw Offers-Van der Meer viert 100e verjaardag

Algemeen

Hummelo – Zaterdag 22 oktober vierde mevrouw Offers –Van der Meer uit Hummelo haar 100ste verjaardag. In het bijzijn van haar naaste familie blikte zij samen met burgemeester Marianne Besselink terug op haar leven.

Door Ceciel Bremer

Nuchter neemt ze de felicitaties van haar bezoek in ontvangst. "Ach ja, gisteren was ik nog jong." In het bijzijn van haar oudste dochter, haar schoonzoon, haar kleindochter met haar gezin en niet te vergeten een aantal medewerkers van Sensire vierde mevrouw Offers-Van der Meer afgelopen zaterdag haar 100e geboortedag. Een heel bijzondere dag waarop burgemeester Marianne Besselink persoonlijk langs kwam om haar te feliciteren. Samen namen ze haar leven van de afgelopen eeuw door. In hoofdlijnen natuurlijk want zo zegt de jarige: "Er is zoveel gebeurd."

In goede gezondheid
Mevrouw Offers-Van der Meer werd in 1916 geboren in Rotterdam en groeide daar met drie broers op. Haar broers zijn inmiddels overleden. "Dat is het nadeel van ouder worden. Er is niemand meer van mijn generatie", vertelt de Hummelose die in goede gezondheid verkeert. Het lopen gaat weliswaar niet meer zo goed maar haar geheugen en haar ogen laten haar nog niet in de steek. "Ik volg alle sport op tv en de krant lees ik zonder bril maar dat is toch niet zo bijzonder?", merkt ze op. Ook burgemeester Besselink is aangenaam verrast om de 100-jarige zo fit te zien en vraagt naar haar geheim. "Een goede verzorging en een goede bedrust", antwoordt mevrouw Offers- Van der Meer. "En vroeger een goed glas wijn", voegt ze eraan toe.

Evacuatie per fiets
Maar liefst 13 keer verhuisde ze in haar leven. Bijna altijd vanwege het werk van haar man. "Hij werkte bij de politie en werd later hoofdcommissaris. In onder andere Schiedam, Zaandam, Utrecht, Arnhem en Doetinchem hebben we gewoond. Sinds 1970 woon ik hier aan De Hofkamp. Wat hier zo bevalt? De natuur", antwoordt ze direct terwijl ze geniet van het uitzicht.

Burgemeester Besselink vraagt mevrouw Offers-Van der Meer naar de grootste verandering in de afgelopen honderd jaar. Zonder lang na te denken zegt ze: "Elektriciteit. Ik heb olielampen en gaslampen meegemaakt en toen kwam er elektriciteit. Maar er is zoveel gebeurd in al die jaren." Ze vertelt over de oorlogsjaren waarin ze met haar jonge gezin meerdere keren moest vluchten vanwege het werk van haar man. Over de evacuatie per fiets van Arnhem naar Schiedam, de hongerwinter, de angstige tijd en het leeggeroofde huis dat ze bij terugkomst na de oorlog aantroffen. In haar ogen is te zien dat de herinnering haar nog helder voor de geest staat.

Samen met haar man kreeg Mevrouw Offers-Van der Meer twee dochters. Inmiddels heeft ze 6 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen. "Het merendeel woont in Nieuw-Zeeland. Vroeger ben ik daar ook veel geweest. Samen met mijn man, maar ook alleen. Ik heb heel veel gereisd. Maar nu ben ik het liefste thuis", vertelt de 100-jarige.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant