De wandelgroep voor het Gezondheidscentrum in Hoog-Keppel met uiterst links praktijkondersteuner Linda Huisman. Foto: Ceciel Bremer
De wandelgroep voor het Gezondheidscentrum in Hoog-Keppel met uiterst links praktijkondersteuner Linda Huisman. Foto: Ceciel Bremer

'Zitten is het nieuwe roken en bewegen is het medicijn'

Algemeen

Hoog-Keppel – Twintig weken lang wandelen met je zorgverlener om je leefstijl en gezondheid te verbeteren. Dat was voor een groep diabetespatiënten van Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel de insteek van Keppel Challenge. Vorige week was de finaleweek en werd de Keppel Challenge officieel afgesloten met overwegend positieve resultaten voor de deelnemers.

Door Ceciel Bremer

"Zitten is het nieuwe roken", zegt praktijkondersteuner Linda Huisman van de Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel. "En bewegen is het medicijn." Dat was de boodschap die haar was bijgebleven van een congres dat ze vorig jaar samen met enkele collega's bezocht. Huisman werd enthousiast om de patiënten in de Keppelse praktijk ook meer aan het bewegen te krijgen. Toen er begin dit jaar een oproep kwam om als zorgverlener mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge enthousiasmeerde ze haar collega's en besloten ze zich aan te melden.

Huisman: "De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De challenge is bedoeld om een structurele bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Dit betekent dat we als lokale zorgverlener twintig weken lang een wandeling hebben georganiseerd voor onze diabetespatiënten en we ze dus niet alleen hebben verteld dat ze meer moeten bewegen maar dat we daadwerkelijk samen met ze op pad zijn gegaan."

Zichtbaar resultaat
Begin dit jaar vroegen praktijkondersteuner Huisman en haar collega's tijdens het diabetesspreekuur aan de patiënten of ze interesse hadden om mee te doen. "Al snel hadden we een groep van vijftien patiënten bij elkaar. Eind mei zijn we begonnen en we hebben twintig weken lang elke maandagochtend met ze gewandeld. Hun gezondheid is vaak zichtbaar vooruit gegaan", zegt Huisman.

Deelnemer Lucie Hagen (59) uit Drempt bevestigt dat. 'Ik ben afgevallen door het wandelen', vertelt ze. Hagen heeft geen diabetes maar behoort tot een risicogroep en heeft meegedaan om te voorkomen dat ze medicijnen moet slikken. Marietje Minkhorst (67) is wel diabetespatiënt en geeft ook aan baat gehad te hebben bij het wandelen. "Ik spuit nu minder insuline en ben afgevallen. Het heeft dus echt gewerkt", vertelt de Dremptse.

Stappenteller
De Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel werd bovendien uit alle 132 deelnemende zorgverleners geselecteerd om tijdens de challenge aan een uitgebreid onderzoek mee te doen. "Al onze wandelaars hebben bij de start in mei een soort stappenteller ontvangen die ze 24 uur per dag hebben gedragen", licht Huisman toe. "Het horloge registreert niet alleen het aantal stappen maar ook de hartslag, de verbruikte calorieën en het aantal gelopen kilometers. Het minimum aantal stappen dat je dagelijks zou moeten zetten om voldoende te bewegen is per persoon verschillend maar gemiddeld komt het neer op ongeveer 10.000 stappen. Dus met een wandeling van vijf tot tien kilometer zijn we een eind op weg."

Het initiatief van de huisartsenpraktijk is bijzonder gewaardeerd door de deelnemers. Maar hoe nu verder nu de Keppel Challenge erop zit? Daar hebben de patiënten zelf al wat op gevonden. Iedere dinsdagochtend om 09.00 uur verzamelen ze bij de sporthal in Hoog-Keppel om een uur te wandelen. Voortaan zonder zorgverleners maar nog steeds voor een betere gezondheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant