Natuurfotograaf Harm Hoitink neemt de tijd om de natuur vast te leggen. Foto: PR
Natuurfotograaf Harm Hoitink neemt de tijd om de natuur vast te leggen. Foto: PR

Expositie natuurfotografie en keramiek bij Museum Smedekinck

Algemeen

Zelhem – Dinsdag 30 augustus wordt bij Museum Smedekinck een expositie van natuurfoto's van Harm Hoitink en keramiek van Piet Puthaar geopend. Beide exposanten wonen in Zelhem. De expositie is te bezichtigen tot 7 november.

Harm Hoitink (69) was in zijn werkzame leven onderwijzer en werkte vanaf 1975 aan de Meeneschool in Zelhem. Eerst als onderwijzer en van 1984 tot aan zijn pré-pensioen in 2009 als directeur. Hoitink's grote passie is, naast hoorn blazen in o.a. het Oost-Gelders Symfonie Orkest, de natuurfotografie. Zijn grote voorbeeld daarin is de bekende plaatsgenoot Fred Hazelhoff (overleden in 2002).

Zijn motto is 'Neem tijd en rust en zet je ogen op steeltjes, dan zie je steeds meer wonderen in de schitterende natuur om je heen'. Veel foto's maakt Harm tijdens de vakanties, die hij, samen met zijn vrouw, meestal in of nabij een mooi natuurgebied doorbrengt. Niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland (Scandinavië, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland) werden inmiddels vele natuurgebieden bezocht. Zijn foto's worden regelmatig tentoongesteld en zijn te vinden in boeken, tijdschriften en kalenders. Harm Hoitink is autodidact.

Piet Puthaar schildert, is pottenbakker en schrijft gedichten. In de expositie bij Museum Smedekinck worden alleen keramiek en een aantal gedichten tentoongesteld. Om zich de keramiektechnieken meester te maken, volgde hij diverse cursussen en workshops. Hij vormt zowel met de hand als op de draaischijf objecten, schalen en vazen. Piet noemt het samenstellen en uitproberen van glazuur een studie op zich. "Het is een ingewikkeld en tijdrovend proces en je raakt nooit uitgeleerd." Zijn voorkeur gaat uit naar het maken van Raku, oftewel Raku Yaki, wat vrij vertaald voor 'met vreugde gebakken' en 'laaiend vuur' staat.


Een Raku-werkstuk van Piet Puthaar. Foto: PR

 

Openingstijden
Museum Smedekinck is van april t/m oktober elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag en elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant